Quantcast
Channel: Algemene Horlogepraat - Horlogeforum.nl - het forum voor liefhebbers van horloges
Viewing all articles
Browse latest Browse all 39321

Eerste uurwerkje succesvol geserviced: Tissot 782-1

$
0
0

@wbcoupe schreef:

Het uiterlijk van m'n Tissot PR516's heb ik al succesvol weten op te knappen, maar het uurwerk van de tweede werkt niet en dat wil ik ook zelf gaan oplossen. Nu leek het mij niet zo'n goed idee om meteen het uurwerk van die PR516 uit elkaar te slopen dus ben ik begonnen met een FHF caliber 96 die ik voor een paar euro op de kop heb getikt. Een hoop geleerd op dat uurwerk, maar helaas ben ik daarvan uiteindelijk de deksteen van het bovenste shocksysteem definitief kwijtgeraakt. Dan is het over en sluiten.
De tweede ronde dus nu een Tissot 782-1, alweer met de nodige support van @Floris155.
Dit uurwerk is familie van de 794 in m'n PR516 dus goed oefenwerk, en indien nodig misschien ook onderdelendonor. Dit uurwerk loopt overigens niet, dus mogelijk is er iets kapot, maar wellicht is het alleen vuil, het horloge had namelijk geen achterdeksel.

Eerst maar eens geïnvesteerd in de hoogst noodzakelijke zaken voor het smeren:

Na het schoonmaken van alle delen beginnen we met de kale platine:

Dan het opwindsysteem terugbouwen, alle draai- en contactpuntjes krijgen een likje vet:

Dan het uurwerk omdraaien en beginnen met het plaatsen van de raderen, eerst het centrumrad:

Dan de tussenkloof (weet de juiste naam even niet) het derde rad, seconderad en ankerrad:

Nu de raderkloof plaatsen; die is een behoorlijk gepiel, de drie raderen moeten in de lagerstenen vallen, vooral het ankerrad heeft niet echt de neiging om gelijk op de juiste plaats te vallen:

Oliën van de lagerstenen. Dit is ook best lastig omdat je met een oogloep geen diepte kunt zien. Een loep voor beide ogen zou handiger zijn, iemand een idee wat hiervoor het handigst is?

Nu tijd voor de veer en de veerton. Ik heb met de FHF al van zitten prutsen om met de hand de veer in de ton te krijgen; het lukt wel, maar handig is anders. Dus op de baai een tweedehands veerwinder op de kop getikt. Blijkbaar van iemand die veel damesuurwerken deed, de kleinste winders zijn wel een beetje sleets, maar de grotere zijn nog prima.

Even opletten dat je de veer andersom in de winder windt, omdat je hem omdraait bij het in de veerton drukken.

Veer weer in de ton en de tonarbre plaatsen.

Paar streepjes olie op de veer en de deksel erop:

En de ton in het uurwerk:

Tonkloof erop en palveer plaatsen; klein beetje vet op de contactpunten.

Palrad en pal erop:

En het kroonrad monteren:

Vervolgens het anker en de ankerkloof erin. De tappen van het anker worden niet gesmeerd, wel de uitgangspalet. Hier heb ik de veer al iets opgewonden en het anker voorzichtig met een schroevendraaiertje bediend; hij klikt netjes heen-en-weer, Zover werkt het dus.

Nu de balans en balanskloof plaatsen. Verder het shocksysteem smeren; dit is echt een uitdaging, die onderdelen zijn echt klein. Dat reusachtige ding daar rechts is een eurocent.

En de deksteen en chaton samenstellen en onder het veertje plaatsen:

En dan wordt het spannend, als je beide shocksystemen geplaatst hebt moet hij gaan lopen. Ik heb dus pech, hij loopt niet. Nadere inspectie leert dat de spiraal veer van de balans nogal krom is en daardoor tegen de onderkant van de balanskloof aan komt. Hier zou ik dus een andere balans plaatsen, maar omdat dit alleen een oefenwerkje is probeer ik het op te lappen. Wat schuiven met het pinnetje in de pitonhouder is net voldoende om de veer iets terug te kantelen zodat hij de kloof niet meer raakt. Wat me ook opvalt is dat het kompas bijna haaks op de pitonhouder staat. Dat lijkt mij erg ver, dus ik draai hem maar eens een flink eind terug. Dat helpt, hij begint gelijk te lopen!

Nu weer terug naar de bovenzijde en de minuutpijp, wisselrad en rondsel plaatsen:

Nu het datumsysteem, eerst het veertje van de datumblokkering in de houderplaat plaatsen:

Vervolgens het datum-meenemer en de datumblokkering plaatsen:

Nu de datumring en het meenemrad. Opletten dat de schroef van het meenemrad linkse draad heeft.

En tot slot de opsluitplaatjes en het uurrad gemonteerd:

Ik heb nog geen timegrapher dus ik kan het ritme en de snelheid van het uurwerk niet testen. Om te zien of hij op tijd loopt moet ik dus de wijzers erop zetten en kijken of hij voor of achter gaat lopen. Nu is ook gelijk te zien waarom dit uurwerk hier als oefenstuk op mijn tafel ligt: deze dial is reddeloos verloren.

En de wijzers erop:

Succesvol afgerond. Binnenkort maar eens het uurwerk van m'n tweede PR516 te gaan servicen. Inmiddels ken ik de grootste valkuilen dus dat durf ik nu wel aan. Wat uiteraard niet wil zeggen dat er niks mis kan gaan.

Allemaal bedankt voor het kijken, tips zijn uiteraard altijd welkom!

Berichten: 16

Deelnemers: 14

Lees volledige topic


Viewing all articles
Browse latest Browse all 39321